Tietoa kanilasta

Kasvatusajatukseni

Tavoitteenani on kasvattaa terveitä ja hyvät lemmikkiominaisuudet omaavia leijonia, jotka myös täyttäisivät ulkomuodoltaan standardin. Tavoitteena siis sekä ulkomuoto- että Pet-luokkiin sopivat kanit. Tämä on toki aika kova tavoite, sillä ainakin tähän mennessä luonteeltaan parhaimmat yksilöt eivät ole ulkomuodoltaan olleet kovinkaan edustavia ja toisinpäin, eli ulkomuodoltaan edustavat eivät taas sitten ole luonteeltaan miellyttäneet minua...

Terveystavoitteisiin kuuluvat mm. terveet hampaat, suorat jalat sekä hyvä yleiskunto, jotta esim. stressi ei heti laukaisisi mahdollisia piileviä tauteja.

Kanieni suvussa on teddyturkkia, joten pitkällä turkilla varustettuja yksilöitä saattaa tupsahtaa poikueisiin. Tykkään itse teddyturkkisista ja niiden turkinhoidosta kovasti, mutta en halua kasvattaa ja lisätä pitkällä turkilla varustettuja yksilöitä, sillä pitkä turkki on osaavallekin kaninomistajalle hankala hoidettava. Kun leijonan turkki on oikean laatuinen, on se ihan helppohoitoinen. Toki vaatii harjaamista silloin tällöin ja tarkistamista takkujen varalta. Liian pehmeäturkkiset yksilöt, joiden turkki takkuuntuu herkemmin, eivät näin ollen myöskään ole toivottavia.

Luonnetavoitteena ovat rauhalliset, rohkeat, kiltit ja sylissäkin viihtyvät yksilöt. Pidän itse rauhallisemmista kaneista, jotka eivät vaadi niin mahdottomasti tekemistä. Tykkään pitää kanejani sylissä, joten olisi ikävää, jos ne eivät siinä viihtyisi, ja käsittelykin on helpompaa kun kani on jo perusluonteeltaan rauhallinen ja sylissä oleminen ei ole sille vastenmielistä. Tavoitteena on myöskin, että tyttökanini tulisivat toimeen laumassa. Pojilta ei tietenkään vaadita laumaeloa toisten urosten kanssa, mutta mieluummin nekin saisivat olla sellaisia, etteivät stressaa, vaikka viereisessä häkissä olisikin toinen uros. Kova reviirin puolustaminen ja näykkiminen ei myöskään ole suotavaa, toki murkkuiässä sellaistakin saattaa esiintyä.

Tällä hetkellä kanini edustavat useita eri värejä ja moni kantaa x-kirjavuuttakin. Pääasiassa yritän pitäytyä yksivärisissä, mutta luonnonvärisiäkin kaneja löytyy, jotta olen saanut "kasvatusmateriaaliin" mahdollisimman laajan geeniperimän. Terveys ja muut ominaisuudet ovat tärkeämpiä kuin väri, joten poikueisiin syntyy ainakin toistaiseksi paljon väriltään sellaisia yksilöitä, jotka eivät kelpaa ollenkaan tai pärjäävät huonosti näyttelyiden ulkomuotoluokissa. Mutta lemmikiksi ja Pet-luokkiin/lemmikkikaninäyttelyihin toki kaikki "värivirheellisetkin" soveltuvat mainiosti.

Kasvatukseni on harkittua ja jokaisella poikueella on jokin kasvatustyötäni edistävä tavoite. Kanini ovat kuitenkin ensisijaisesti lemmikkejä ja haluan jokaisen poikasenkin oppia tuntemaan yksilöllisesti, jotta osaisin mm. valita niille sopivan kodin. Kasvatan kuitenkin lähinnä "omaan käyttöön", joten poikasia ei välttämättä riitä myyntiin asti. Mutta sen sijaan kasvatuksesta poistuville nuorille/aikuisille etsin mielellään lemmikkikodin, jossa saavat enemmän huomiota ja silityksiä kuin täällä ehdin niille antamaan. Kaikkia kun ei voi kotonakaan pitää, vaikka haluaisi...


Virallinen kasvattajanimi

"Ketorinteen" sai Suomen kaniyhdistys ry:n virallisen kasvattajanimistatuksen 10.7.2020 ja kasvattajanumeroni on F156.

Suomen kaniyhdistys ry:n kasvattajakurssin kävin 26.11.2017

Suomen kaniyhdistyksen kasvattajalista löytyy täältä:

https://www.kaniyhdistys.com/kasvattajat/


Muita kursseja/luentoja:

- Sukusiitoksen hallinnan merkitys pienessä populaatiossa (koirien kasvattajille) 7.3.2021

- Kanien sairaudet 21.3.2021, Suomen kaniyhdistys

- Näin järjestän näyttelyn -koulutus 15.6.2022, Suomen lemmikkikanit

- Kanin tavalliset neurologiset sairaudet 18.10.2022, Suomen lemmikkikanit

- Kanin maksasairaudet 25.10.2022, Suomen lemmikkikanit

- Värigenetiikkaa kasvattajalle 1.2.2024, Kaniininkasvattajat


Tilat

Kanit asuvat pääasiassa vanhassa navetta/tallirakennuksessa, tilavasti vanhoissa hevosten karsinoissa. Tallissa ei ole lämmitystä, mutta lämpötila menee miinuksen puolelle vain kovemmilla pakkaskausilla. Juomapulloille on omatekoiset lämmityssysteemit, joten juomavesi pysyy aina sulana.

Naaraat asuvat laumassa tai pareittain, ainoastaan poikasten aikaan erillään, jotta saavat hoitaa poikaset rauhassa. Urokset asuvat omissa aitauksissaan, kuitenkin niin että niillä on vähintään näköyhteys muihin kaneihin. Pieniä tehdashäkkejä käytetään asuntoina vain tilapäisesti.

Kesällä on käytössä isot ulkotarhat, joissa pyrin asuttamaan kanit niin pitkään kuin kelit ovat sopivat. Tarhan aitaverkot olen kaivanut 60 cm maan sisään, jotta on tilaa kaivella koloja ja ainakaan toistaiseksi kukaan ei ole kaivanut niin syvälle, että karkaaminen olisi ollut mahdollista.


Historiaa

Kaneja minulla on ollut lapsesta saakka, yli 30 vuotta siis jo. Aiemmin kanit ovat tulleet kodinvaihtajina tai ”tarttuneet mukaan” eläinsuojeluyhdistykseltä vapaaehtoishommien myötä jne. Ensimmäiset leijonat hankin 2015 ja ihastuin niitten lempeään luonteeseen niin kovasti, että ensimmäinen poikue syntyi 2016. Ja siitä se sitten lähti. Ja kun haluan kaiken tehdä perusteellisesti ja oikein, niin aika pian tavoitteeksi muodostui standardin mukainen kasvatus ja hankin kasvattajanimen...


Sometilejä:

Instagramissa kanilan tapahtumia kuvina ja videoina:

https://www.instagram.com/ketorinteenkanila/?hl=fi

Facebookissa on kanilalle oma sivu:

https://www.facebook.com/ketorinteenkanila

Facebookissa on myös kasvattien omistajille oma suljettu ryhmä, jossa voi vaikka vaihtaa kuulumisia. Etsi "Ketorinteen kanilan kasvateille suljettu ryhmä" ja laita liittymispyyntö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Laventeli etsii uutta kotia

Reilu vuoden ikäinen Laventeli-tyttö etsii uutta kotia. Nykyinen koti joutuu luopumaan allergian takia. Asustelee Kotkassa tällä...