lauantai 21. toukokuuta 2022

Yksin, kaksin vai laumassa?


Kanit ovat yhdyskuntaeläimiä, joten ne kaipaavat seuraa. En yleensä myy kaneja yksineläjäksi, vähintään pitäisi perheessä olla kissa, koira tai muu eläin, jonka kanssa kani voi ystävystyä.

Tyttöjä en lähtökohtaisesti myy ollenkaan ilman lajitoveria, vaikka tarkoitus olisi myöhemmin hankkiakin sille kaveri. Tytöt eivät yleensä noin vaan hyväksy reviirilleen toista kania, vaan saattavat vaatia pitkänkin tutustuttamisajan.

Urokset yleensä on avoimempia ja seurallisempia, joten pärjäävät paremmin yksinkin. Ja helpompi on ottaa ensin uros, leikkuuttaa ja odotella varoajat kaikessa rauhassa. Uros ottaa yleensä reviirilleen helposti tytön, joten senkin puolesta on helpompaa niinpäin.

Pariskunta, oli se sitten tyttö+poika tai tyttö+tyttö -pari, on aina kaikista helpoin yhdistelmä. Vielä jos tytötkin leikkuuttaa, jää esim. keväiset ”hormonihöyryrallit” ja valeraskaudet pois. Uroksethan siis ei tule toimeen keskenään leikattunakaan, vaan tappelevat.

Entä sitten lauma? En ole suoraan uskaltanut laumaa suositella, mutta kasvatteja on nyt mennyt koteihin, joissa leikattu uros ja 2 tyttöä. Ja hyvin on mennyt. Luulen, että näissä oleellisinta on, että tytöt on ensin pari, ja ne yhdistetään (yksinäisen) uroksen kanssa. Jos olisi tyttö+poika -pariskunta ja siihen yrittäisi kolmanneksi tyttöä, niin veikkaampa, että ei onnistuisi. Myös 3 tyttöä on tullut toimeen, vaikka mulla on kokemus, että parillinen määrä, esim. 4 kpl, on aina paras - silloin kaikille on ”oma pari”, jonka kanssa oleilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Juncus-poika etsii kotia

Juncus on kiltti ja kiva poju, joka ainakin tällä hetkellä tykkää olla sylissäkin siliteltävänä. On jonkin verran to...