perjantai 6. lokakuuta 2023

Pitkäikäinen vai lyhytikäinen lemmikki?

Viime aikoina olen saanut muistutuksen, että kanin elinikä riippuu ihan tuurista. Välttämättä hyvällä hoidollakaan ei voi varmistaa pitkää ikää. Kääpiökani voi elää hyvällä tuurilla yli 10-vuotiaaksi. Mutta jos sattuu huonommat kortit, voi elämä päättyä hyvinkin lyhyeen. Keski-ikä kanilla lienee 6-8 vuoden paikkeilla. Usein sairastelu on syynä, mutta kani osaa olla myös "täysin oireeton" ja vaan löytyä yhtäkkiä kuolleena.

Kanin lisääntymistahti on vitsienkin aiheena, mutta tässä yhteydessä sillä on tarkoituksensa eli kaneja riittää, vaikka iso osa niistä kuolisikin nuorena. Lemmikkikani osaa joskus sairastuessaan olla herkkä heittämään henkensä, etenkin kun se erinomaisesti piilottaa huonon olonsa ja kipunsa, jolloin niiden syihin ei välttämättä pääse tarttumaan heti. Kanien hoitomuodotkin ovat rajalliset ja kaikkiin sairauksiin ei parantavaa hoitomuotoa edes ole, esim. cuniculia saadaan hoidettua, mutta herkästi oireet tuntuvat palaavan ennemmin tai myöhemmin.

Mutta samoin on toki kaikkien eläinten kohdalla, ongelmiin ja menetyksiinkin on varauduttava kun lemmikin hankkii. Ihminen voi vaan tehdä parhaansa tarjoamalla hyvää hoitoa ja lajinmukaisen virikkeellisen elämän ja sitten kun elämä ei ole enää elämisen arvoista, on suurinta rakkautta päästää eläin ajoissa kärsimyksistään, eikä yrittää pitkittää sen elämää vaan sen takia, ettei ihminen kestä luopumisen tuskaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kotia etsivät Masa ja Nardus

Masa Nardus Kasvatustoiminta joko hiljenee tai loppuu kokonaan, joten vähennän kanimäärän sellaiseksi, joka voi jäädä kotiin asu...